Spis Treści |
---|
Potrawy na wieczerzę wigilijną: - Przystawki: karp marynowany, karp na niebiesko w kaparowym sosie, karp na sposób wschodni, karp po staropolsku, karp w czarnym sosie, karp w galarecie, karp w pomarańczach, łosoś w sosie cebulowym itd. - Zupy i dodatki do zup: barszcz czerwony czysty, barszcz kujawski ze śliwkami, barszcz ze śledziem, diablotki, kluseczki grzybowe, kwaskówka, pamuła śliwkowa, paszteciki maltańskie, polewka rybna, polewka słodowników, staropolski krem grzybowy, itd. - Dania rybne i nie tylko: bliny owsiane, bryndzylki, ciszka po kaszubsku, gołąbki z grochem i kaszą, gołąbki z czerwonej kapusty, gołąbki z ziemniakami i bryndzą, groch z kapustą czyli ciupka z grochem, grzyby z chrzanem, itd. - Ciasta i desery: babka kresowa, galaretka ananasowa, kisiel z moreli i śliwek, kisiel z owoców dzikiej róży, kisiel żurawinowy, kompot wigilijny, krem z suszonych śliwek, kutia małopolska, itd. |